Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vatikánská muzea

Vatikán na svém území shromažďuje poměrně rozsáhlé a zajímavé umělecké sbírky. Už papež Julius II. měl v 16. století svou sbírku soch, která se postupně rozšiřovala. Dříve byly vystaveny na Osmibokém nádvoří. Papežové byli ve své době jedněmi z prvních, kteří umožnili přístup veřejnosti ke svým uměleckým předmětům.

Dnes jsou muzea samozřejmě mnohem rozsáhlejší a zahrnují komplex budov, mající svůj počátek v 18. století za papežů Klementa XIV. a Pia VI.


Foto: Socha svatého Pavla

Museum Pio-Clementino je ostatně pojmenováno po nich. K jeho dalšímu rozšíření došlo za Pia VII., který připojil Museo Chiaramonti a galerii Braccio Nuovo (Nové křídlo). Toto museum shromažďuje především práce starých řeckých a římských sochařských mistrů, najdeme tu ale také antické mozaiky. Celkem jde o 54 místností, přičemž tou poslední je Sixtínská kaple (viz dále).  Muzeum Chiaramonti pojmenované po papeži Piovi VII. Chiaramonti vzniklo počátkem 19. století a rovněž jsou tu k vidění hlavně sochy, vlysy a sarkofágy.

V roce 1836 založil papež Řehoř XVI. Etruské muzeum (Museo Gregoriano Etrusco). Jak již název napovídá, jde o sbírku etruských předmětů pocházejících z archeologických vykopávek. Zabírají 22 místnosti (sochy, reliéfy, keramika, bronzové předměty, sarkofágy…).

Podobně zaměřeno je Egyptské muzeum, založené stejným papežem roku 1839. Uvidíte tady staré papyry, sochy, stély, mumie zvířat, a rovněž proslulou a legendami opředenou Knihu mrtvých. Ve dvou místnostech z devíti jsou navíc nálezy z Mezopotámie, Sýrie a Palestiny.

V Pinacoteca Vaticana jsou uloženy významné malířské práce, například obrazy od Michelangela či Rafaela.

Pozoruhodná je Galerie map s topografickými mapami celé Itálie. Čtyřicet mapových fresek namaloval mnich Ignazio Danti na zdi v 16. století. Práce mu trvala 3 roky (1580 – 1583) a všechny mapy zabírají 120 metrů chodby.

Lateránské světské muzeum (Museo Laterano Profano) z r. 1844 nabízí ke shlédnutí římské artefakty. Od roku 1854 zahrnuje i Křesťanské muzeum (Museo Cristiano) s pozdně antickými sarkofágy a dalšími předměty s nápisy s křesťanskou tematikou.

Etnologicko-misionářské muzeum, založené Piem XI. v roce 1926, ukazuje předměty přivezené misionáři z různých zemí celého světa.

Dosti významné jsou tzv. Raffaelovy síně a lodžie s freskami Raffaela Santiho z Urbina a jeho žáků. Zahrnují Síň požáru, Síň signatury, Heliodorovu a Konstantinovu síň. Ke komplexu muzeí patří ještě Galerie tapisérií, Galerie svícnů, Muzeum kočárů, sál Neposkvrněného početí, sál Sobieského a další.

Ovšem ve Vatikánu nenajdete jen artefakty z minulosti, mají tu dokonce i Muzeum současného umění s náboženskou tématikou.

A nakonec nemůžeme nevzpomenout v úvodu zmíněnou Sixtinskou kapli, která vznikla z příkazu papeže Sixta IV. v letech 1475 až 1480. Její stěny jsou vyzdobeny malbami od takových umělců, jako byli Perugino, Botticelli, Ghirlandaio, Roselli či Pinturicchio. Ovšem doslovný i přenesený vrchol tvoří známá freska na stropě od Michelangela, vytvořená mezi roky 1508 až 1512.

V celém areálu vatikánských muzeí je toho prostě hodně k vidění, takže podrobná prohlídka zabere dost času. Pokud chcete ušetřit, můžete muzea navštívit i zdarma, a to poslední neděli každého měsíce. V takovém případě se ovšem obrňte trpělivostí, ve frontě strávíte i několik hodin. Proto je asi lepší těch pár euro obětovat a prohlédnout si sbírky jindy.

V současnosti navštíví muzea spolu se Sixtinskou kaplí a souvisejícími budovami na 4 miliony lidí ročně.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 15 827 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko